Chronische nekpijn? Osteopathie schiet te hulp

februari 2021
Nekpijn kan je leven flink in de weg staan. Ieder moment van de dag wordt gedomineerd door de zeurende pijn, die bij iedere beweging die je maakt weer opspeelt. Mariska Meulman van Osteopathie Meulman vertelt dat osteopathie, een zachte behandelmethode waar lichamelijke blokkades mee opgeheven kunnen worden, een uitkomst kan bieden. Zo kun je ook verlichting bij nekpijn ervaren en weer vrij bewegen.

Leven met (chronische) nekpijn

Iedereen krijgt wel eens te maken met nekpijn. Een verkeerde houding overdag of verkeerd gelegen 's nachts en je grijpt 's ochtends naar je nek. Je keert je nek een paar keer maar merkt dat iedere beweging pijn oplevert. Pas dan merk je hoe veel je je nek eigenlijk gebruikt. Even omkijken, lang naar een beeldscherm kijken of zelfs even boodschappen doen wordt een pijnlijke aangelegenheid. Soms trekt de pijn na een of twee dagen weer weg. Het kan alleen gebeuren dat deze pijn niet voorbij gaat en chronisch voelbaar blijft. Het blijft dan niet alleen meer bij pijn. Je raakt vermoeid, je dagelijkse activiteiten worden een enorme opgave en je kunt jezelf er behoorlijk somber van voelen.

Waar ligt de oorzaak?

Waar kan deze langdurige nekpijn door ontstaan? Er is een aantal manieren waarop nekpijn je lichaam in kan trekken. Vaak komt het door overbelasting van de nekspieren. Je hebt het misschien niet door, maar je hoofd is een relatief zwaar onderdeel van je lichaam. Wanneer je de hele dag voorover zit, staan je nekspieren dus langdurig onder veel spanning. Zodra je nek weer rust krijgt, bijvoorbeeld 's avonds of 's nachts, ontstaat hierdoor spierpijn. De nekpijn kan ook plotseling ontstaan, door een snelle plotselinge beweging of door bijvoorbeeld whiplash als gevolg van een auto-ongeluk. Stress, vermoeidheid of slijtage kan ook ten grondslag liggen aan de klachten.

Behandeling met osteopathie

De klachten zijn te behandelen met osteopathie. Dit is een behandelmethode gericht op balans, gezondheid en beweeglijkheid van het lichaam. De onderliggende gedachte is dat gezondheid afhankelijk is van beweging. Wanneer er een gewrichtsblokkade ontstaat of spieren niet langer soepel kunnen bewegen, kan dit tot verschillende klachten in je lichaam leiden. De osteopaat voert de behandeling volledig met de handen uit. Door voorzichtig druk uit te oefenen op specifieke plekken en gewrichten te bewegen, kunnen blokkades in de beweeglijkheid van het lichaam weggehaald worden. Hierbij worden ook elementen uit je levensstijl meegenomen. Je lichaam is immers een geheel: je beweging, voeding en slaapritme werken allemaal met elkaar samen.

Ook voor andere klachten

Het kan ook gebeuren dat nekpijn gepaard gaat met andere klachten waarvan je niet direct zou denken dat je nek de oorzaak is. Je nek is immers een essentieel onderdeel van je lichaam: het centrale zenuwstelsel loopt door je nek heen en bovendien zit in je nek de schildklier verborgen, een belangrijk orgaan in je hormoonhuishouding. Problemen met je zenuwstelsel of schildklier door toegenomen druk in de nek kunnen met osteopathie ook verlicht worden, waardoor ook deze eventuele klachten af kunnen nemen. Osteopathie is ook geschikt voor veel andere klachten, bij zowel volwassenen als baby's en kinderen. Wil je meer informatie of een eerste afspraak maken? Neem dan contact op met Mariska van Mariska Meulman Osteopathie!