Heeft jouw baby een trauma van de zwangerschap?

november 2020
In elke levens­fase kan het even­wicht in het lichaam verstoord raken, zelfs bij baby's die zich nog in de buik bevinden. Zo kunnen traumatische ervaringen tijdens de zwanger­schap van invloed zijn op de ontwikke­ling van het kindje. Als je bij­voorbeeld een ongeluk krijgt, pijn hebt, ziek bent of veel stress ervaart, geef je dit door aan het kind. Maar ook de ligging van de baar­moeder en moeite met de spil­draai kunnen een traumatisch effect hebben. Wanneer je baby klachten ervaart als gevolg van een trauma, kan osteopathie hierbij ondersteunen.

Stresshormonen

Je bent je er misschien niet zo van bewust, maar zelfs wanneer je baby nog veilig in je buik zit, krijgt het al veel mee van de buiten­wereld. De emoties die je voelt, maar ook het dag- en nacht­ritme, geluiden en fysieke ervaringen. Je hebt vast weleens gehoord dat stress slecht is voor de ontwikke­ling van de baby. Dit komt omdat je eigenlijk alle hormonen die je aanmaakt deelt met je kind. Dit kunnen fijne hormonen zijn, maar ook stress­hormonen. Het kind identi­ficeert zich met jou en neemt deze emoties dus over.

Overlevingsstand

Emotionele stress tijdens de zwanger­schap, maar ook fysieke complicaties bij de geboorte of andere ingrijpende gebeurte­nissen hebben gevolgen voor het welzijn en de ontwikke­ling van een kind. Je komt dan in de overlevings­stand terecht, wat ervoor kan zorgen dat er een verstoring plaats­vindt in de ontwikke­ling van de primaire reflexen van het kind.

Primaire reflexen

Deze primaire reflexen zijn automa­tische reflexen die het onge­boren kind helpen om zich voor te bereiden op de geboorte en het leven daarna. Ze leggen de basis voor een goede ontwikke­ling van het kind. Als je als ouder stress ervaart tijdens de zwanger­schap, terwijl de reflex in ontwikke­ling is, kan de foetus in een primaire reflex schieten waar hij niet meer uitkomt. Deze reflexen kunnen problemen in het dagelijks functioneren veroorzaken.

Gevolgen van trauma

De gevolgen van een trauma tijdens de zwanger­schap of geboorte lopen uiteen. Soms zijn gevolgen al direct zichtbaar bij het pas­geboren kindje. Voorbeelden hiervan zijn veel en lang huilen, erg aanhan­kelijk zijn, eet- of slaap­problemen, problemen met slikken, darm­krampen, over­strekken, onrust en een voorkeurs­houding. Maar ook op latere leeftijd kan het trauma zich nog op allerlei manieren uiten. Het is daarom belangrijk om klachten zo vroeg mogelijk te behandelen. Een osteopathie­behandeling kan hierbij ondersteunen.

Osteopathie bij baby’s

Osteopathie is een veilige behandel­methode voor baby’s. De osteopaat laat het lichaam van je kindje op een zachte manier ontspannen en herstelt de natuurlijke beweeglijk­heid middels corrigerende handgrepen. Mobiliteits­verlies en verhoogde weefsel­spanning bij de nek, schedel en wervel¬kolom door een trauma worden op deze manier behandeld. Wanneer dit niet gebeurt ontwikkelt het kindje zich met een verstoorde mobiliteit en werkt de schedel verstorend op het lichaam. Dit kan op den duur leiden tot vervelende klachten.

Over Mariska Meulman

Herken je boven­staande klachten bij je baby of ervaar je zelf klachten? Ervaar dan zelf wat een osteopathie­behandeling kan betekenen. Bij Mariska Meulman kun je terecht voor onder­steuning bij baby’s, maar ook bij klachten rondom de zwanger­schap. Wat je klacht ook is, Mariska helpt je bij het vinden van een passende oplossing om moeder en kind weer geheel tot ontspanning en in balans te laten komen.