Help! Mijn baby overstrekt veel, wat moet ik doen?

januari 2020
Je baby kronkelt en murmelt, maar je hebt geen idee waarom. Alsof de baby zichzelf van een probleem af wil helpen. Dit kan overstrekken zijn – wat meestal ontstaat omdat je kindje ergens last van heeft. Het is alleen vaak moeilijk om precies vast te stellen waar de oorzaak vandaan komt. Met osteopathie kan ik niet alleen proberen te ontdekken wat de oorzaak is, maar ook verlichting geven voor je baby, waardoor het overstrekken sterk zal verminderen.

Rug, armen en hoofd

Baby's overstrekken vaak omdat er ergens in het lijfje iets mis is waar de baby last van heeft. De baby reageert vervolgens hierdoor veel slechter op externe prikkels. Hij of zij strekt dan zijn of haar rugspieren, strekt de armen en legt het hoofdje in de nek. Overstrekken is makkelijk te herkennen. Je baby ligt in een boog, je kindje probeert zich van je weg te bewegen als je een kind vast hebt, en de kleine kan niet stoppen met huilen, wat je ook probeert. Voor de baby zelf is het behoorlijk onprettig, maar die heeft nog te weinig autonomie om een andere houding aan te nemen, of zichzelf weer uit de strekking te halen.

Van alles geprobeerd

Door overstrekken ontstaat er behoorlijk veel spanning in die spieren van je kindje en komt er veel druk te staan op diens hoofdje. Op lange termijn kan de motorische ontwikkeling van de baby verstoord raken. Het is duidelijk dat er iets met het kindje aan de hand is, maar wat veroorzaakt het overstrekken? Het lastige is dat de oorzaak vaak moeilijk te achterhalen is. Het betekent dat de baby ergens last van heeft en hierdoor onrustig wordt en slecht reageert op prikkels. Je hebt waarschijnlijk alles al geprobeerd: ander voedsel, luiers vaak verschonen, opletten dat de baby genoeg slaapt. Maar toch blijft het overstrekken aanhouden. Wat nu?

Osteopathie: zachte hulp

Als je kind overstrekt is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Daarnaast kan osteopathie ook een uitkomst bieden. Met osteopathie is het mogelijk om spanning in weefsel en spieren te verlichten, ook bij baby's. Osteopathie is een manuele behandelmethode, gericht op gewrichtsproblemen en bewegingsgerelateerde klachten. Osteopathie richt zich op de beweging van het hele lichaam. Het is een hele zachte methode en daarmee ook voor baby's geschikt. Met osteopathie kan ik er dus voor zorgen dat de baby zich weer prettig voelt, waardoor het overstrekken ook vermindert.

Leven is bewegen, bewegen is leven

Ik zie osteopathie niet enkel als het behandelen van patiënten. Ik vind het vooral mooi van het vak osteopathie dat ik de belastbaarheid van mensen ermee kan verbeteren. Mensen raken zo opgewassen tegen verschillende vormen van belasting, bijvoorbeeld ook voor stress. Zo kan ik patiënten met uiteenlopende klachten helpen. Ik help baby's en kinderen, maar ook volwassenen bij allerlei klachten. Osteopathie kan helpen bij onder andere:

  • Rug- en nekklachten
  • Buikklachten
  • Hoofdpijn en migraine
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Slecht slapen