Klachtenvrij zwanger met osteopathie

juli 2020
Zwangerschap is een heel bijzondere periode. In negen maanden tijd groeit er een compleet nieuw mensje in je lichaam. Om dat kindje te kunnen laten groeien, gebeurt er enorm veel in jouw lichaam. Geen wonder dat er daardoor klachten kunnen ontstaan en je je zwangerschap niet bepaald als een feestje ervaart. En dat is jammer, want met osteopathie kun je die klachten voor een groot deel verhelpen.

Mechanisch, hormonaal en emotioneel

In de negen maanden dat je kindje in jou groeit, zie je je huid steeds verder opbollen. Maar dat is niet de enige verandering die er aan of in je lichaam plaatsvindt. De veranderingen vinden plaats op zowel mechanisch, hormonaal als emotioneel vlak. De vorm van je lichaam en stand van je wervelkolom wordt anders, sommige organen komen behoorlijk in de verdrukking naarmate je baby groeit en onder invloed van hormonen verandert het bindweefsel (én je stemming en emoties).

Voorbereiding

Je hele lichaam bereidt zich voor op de groei en de geboorte van je baby, maar al die veranderingen kunnen bij jou de nodige klachten en pijn opleveren. En dat terwijl je zwangerschap nu net een van de mooiste periodes uit je leven zou moeten zijn.

Eén geheel

In de osteopathie bekijk je het lichaam als één geheel. Alles staat met elkaar in verbinding en kan elkaar beïnvloeden. Daarom kijk ik naar de mogelijke oorzaak van je zwangerschapsklachten. Het kan zelfs zo zijn dat de oorzaak op een heel andere plek zit dan waar je de pijn voelt. Zo kunnen rugklachten bijvoorbeeld worden veroorzaakt omdat je nieren in de verdrukking zitten en kan ik je sombere gevoelens wegnemen door de bijnieren en eierstokken, de organen die zorgen voor de hormoonproductie, te behandelen. Met heel zachte handbewegingen zoek ik de oorzaak van jouw klacht, behandel deze en zet je lichaam aan om te herstellen.

Meer bewegingsruimte

Osteopathie tijdens de zwangerschap is waardevol voor zowel jou als je kindje. De behandeling is prettig en je lichaam ondervindt een grotere bewegingsruimte. De spanning in je buik vermindert en de mobiliteit van je gewrichten en de spanning in de weefsels wordt geoptimaliseerd.

Voor en na de bevalling

Osteopathie is ook een goede voorbereiding op je bevalling. Door de weg vrij te maken kan de geboorte van je kindje soepeler verlopen. Klachten die na de bevalling blijven of zijn ontstaan, zijn ook goed te behandelen. Het kan je lichaam helpen weer sneller terug in balans te komen.

Klachten

Zwangerschapsklachten waarbij osteopathie kan helpen:

  • Bekkeninstabiliteit
  • Rugklachten
  • Bekkenbodemklachten
  • Negatieve gevoelens door hormoonschommelingen
  • Obstipatie
  • Zuurbranden
  • Vermoeidheid