Mijn zoon had last van buikpijn en obstipatie

oktober 2019
Kim (37): 'Mijn zoon Jesse is een vrolijk, leergierig ventje en houdt van bewegen. Zo zit hij al een jaar op waterpolo en speelt hij veel buiten. Maar regelmatig zat zijn buik hem dwars. Had hij last van krampen en wanneer hij wel naar de wc moest, ging dat met moeite. Natuurlijk liet hij zich hier niet door belemmeren, maar vervelend was het wel. Bij de huisarts kregen we verschillende voedingstips, die we goed probeerden toe te passen. Dat werkte een beetje, maar niet voldoende. Daarom ben ik verder gaan zoeken.'

Buikpijn zit dwars

'Op een gegeven moment merkte ik dat de buikpijn Jesse echt dwars ging zitten. Hij vond het vervelend om naar waterpolo te gaan, omdat bij bepaalde bewegingen zijn buik echt pijn deed. Ook had hij door de obstipatie last van het gevoel van een opgeblazen buik. Daardoor kwam hij regelmatig niet goed in slaap, en werd hij overdag ook vermoeider. Ontzettend vervelend, vooral omdat ik niet goed wist hoe ik hem kon helpen. Maar aangezien we al actief bezig geweest waren met het voedingspatroon, wist ik dat ik nu in een andere richting moest zoeken.

Ook geschikt voor kinderen

'Mijn nicht is werkzaam in de zorg, en wist dat een cliënt van haar met dit soort problemen bij een osteopaat was geweest. Die cliënt had er bijzonder veel baat bij gehad. Dat klonk mooi, maar Jesse is tien en dus vroeg ik mij af of het ook voor hem geschikt was. Maar nadat ik me erin verdiept had, begreep ik dat osteopathie ook juist bij kinderen een heel passende behandeling is, vanwege het milde karakter ervan.'

Blokkade of bewegingsverlies

'Zo kwam ik terecht bij Mariska Meulman. Zij is osteopaat en behandelt naast volwassenen ook geregeld kinderen en baby's. Ook Jesse voelde zich al snel bij Mariska op zijn gemak. Dat deed me goed, want hij had zich soms best geschaamd voor zijn stoelgangklachten. Tijdens de behandeling bestudeerde Mariska Jesses gehele lichaam. Dat verbaasde me in eerste instantie, want het probleem zat duidelijk in de buik. Maar Mariska legde uit dat er ook ergens anders in het lichaam een blokkade of bewegingsverlies problemen kan opleveren.'

Een enorme opluchting

'Mariska vertelde dat ze, ongeacht de klacht, kijkt naar de verschillende systemen en de mobiliteit daarvan. Uiteindelijk constateerde ze dat in het geval van Jesse er blokkades in de rug zaten. Daardoor verliep de bezenuwing naar de darmen niet optimaal, wat zorgde voor minder actieve darmen. Het was een grote opluchting om eindelijk te begrijpen waar de klachten nu precies vandaan kwamen. Met manuele technieken heeft Mariska de beweeglijkheid in de rug vergroot en geprobeerd de mobiliteit van de darmen te stimuleren. Dat, in combinatie met de verbeterde voeding, heeft enorm veel opgeleverd. Nu kan Jesse weer heerlijk spelen, zwemmen en slapen, en weet hij wat we kunnen doen als het een keer wat minder gaat. Dat is een enorme opluchting!'

Leven is bewegen, bewegen is leven

Osteopathie is voor mij meer dan alleen patiënten behandelen. Wat ik erg mooi vind aan het vak osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zo zijn ze opgewassen tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen. Naast kinderen kunnen ook baby's en volwassenen bij mij terecht, voor uiteenlopende kwalen als:

  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Niet lekker in je vel zitten
  • Buikpijn en obstipatie
  • Rugpijn
  • Nekklachten
  • Vermoeidheid