Onvervulde kinderwens? Osteopathie ondersteunt!

maart 2020
Zwanger worden lijkt vaak vanzelfsprekend. Maar wanneer het niet zo gemakkelijk gaat, dan weet je maar al te goed dat een zwangerschap verre van vanzelfsprekend is. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen roet in het eten van een diepgewortelde kinderwens gooien. Wist je dat zo'n 15-25% van de koppels heeft moeite om zwanger te raken?

Vruchtbaarheidsproblemen

Vaak komt een onvervulde kinderwens door vruchtbaarheidsproblemen. Hierbij kunnen allerlei zaken een rol spelen. Zo heeft stress een beduidend slechte invloed op de vruchtbaarheid, maar ook zaken zoals roken en alcohol werken belemmerend. Daarnaast kunnen er lichamelijke oorzaken zijn, zoals endometriose, een schildklieraandoening of subfertiliteit bij de mannelijke partner.

Hulp inschakelen

Wanneer er sprake is van een onvervulde kinderwens, gaat dat bovendien vaak gepaard met verdriet, frustratie en spanningen. Natuurlijk is het belangrijk om hulp in te schakelen om medische oorzaken te kunnen behandelen. Maar daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om je lichaam én geest te ondersteunen in deze fase. Zo kan een bezoek aan een osteopaat helpend zijn in het geval van een kinderwens.

Holistische wijze

Een osteopaat benadert het lichaam op holistische wijze, wat wil zeggen dat het lichaam als een geheel wordt gezien: alle delen staan met elkaar in verband. Daarbij kijkt de osteopaat naar de beweeglijkheid in de gewrichten en weefsels van het lichaam. Wanneer er in een bepaald deel een verstoring in die beweeglijkheid zit, kan dat beperkend werken op de andere onderdelen van het lichaam. De osteopaat behandelt het lichaam zodat de beweeglijkheid weer terug wordt gebracht en het lichaam weer gebalanceerd kan werken.

Beweeglijkheid

In het geval van (verminderde) vruchtbaarheid, kan het zijn dat de beweeglijkheid van de baarmoeder of eierstokken verstoord zijn geraakt. De osteopaat bekijkt dan welke weefsels of gewrichten hier invloed op hebben en kan zo dit probleem gericht gaan behandelen. Dat gebeurt aan de hand van zachte handgrepen om een natuurlijk genezingsproces op gang te brengen. Zo wordt daarnaast ook de balans in het lichaam hersteld.

Te behandelen gebieden

In het geval van een onvervulde kinderwens richt de osteopaat zich met name op beweeglijkheid in de volgende weefsels:

 • Baarmoeder
 • Eierstokken
 • eileiders
 • bijnieren
 • doorbloeding van je lichaam
 • de hersendelen die de productie van zwangerschapshormonen aansturen

Ontspanning

Door de zachte handgrepen is de behandeling ook nog eens een ontspannen en rustig moment. Dat is in het bijzonder welkom, aangezien de stress en spanningen die met vruchtbaarheidsklachten gepaard kunnen gaan weer voor andere verstoringen in de beweeglijkheid zouden kunnen zorgen. Meestal worden er meerdere behandelingen aangeraden, en na enkele sessies is het lichaam een stuk evenwichtiger en ontspannen.

Leven is bewegen, bewegen is leven

Osteopathie is voor mij meer dan alleen patiënten behandelen. Wat ik erg mooi vind aan het vak osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zo zijn ze opgewassen tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen. Naast kinderen kunnen ook baby's en volwassenen bij mij terecht, voor uiteenlopende kwalen als:

 • Rug- en nekklachten
 • Buikklachten
 • Hoofdpijn en migraine
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid