Osteopathie heeft me door mijn zwangerschap geholpen

december 2020
Joëlle (33) was eindelijk zwanger na een lang onver­vulde kinderwens. Dolblij was ze. Ze kon niet wachten om haar kind te ontmoeten en moeder te zijn. Ze keek er zelfs naar uit om zwanger te zijn en was benieuwd naar de ervaring. Maar al snel bleek dat het beeld dat ze had van zichzelf als een stralende zwangere vrouw geen realiteit zou worden. Totdat ze osteopathie ontdekte.

Heftige zwangerschap

‘Ik had geen idee wat me te wachten stond. Natuurlijk wist ik dat een zwanger­schap gepaard kan gaan met allerlei kwaaltjes. Ik had mijn vriendinnen hardop horen klagen over misselijk­heid, rug­pijn en maag­zuur en had me hier al op voorbereid. Maar dat mijn zwanger­schap zo heftig zou zijn, had ik niet verwacht.’

Misselijkheid en uitdroging

‘De eerste weken zat ik op een roze wolk en had ik nergens last van. Ik had al bijna een stiekeme hoop dat de misselijk­heid me bespaard zou blijven. Maar niets was minder waar. Toen ik eenmaal begon met spugen, leek het niet meer op te houden. Soms hing ik wel 15 keer per dag boven de wc. Ook na het eerste trimester bleef ik last houden. Ik leek meer af te vallen dan aan te komen en belandde zelfs in het zieken­huis door uitdroging.’

Bedrust

‘Een week lang lag ik aan het infuus en is er van alles geprobeerd om het spugen te stoppen. Hoewel het iets minder werd, bleef de misselijk­heid aanhouden en werd ik naar huis gestuurd om daar bedrust te houden. Pas na 18 weken kon ik de sonde­voeding afbouwen en weer normaal eten. Maar daar hielden mijn klachten niet op.’

Opgebroken door stress

‘Ook al voelde ik me weer normaal, ik kon niet meer genieten van mijn zwanger­schap. Alle stress van de eerste vier maanden had me opgebroken en ik zag erg op tegen de volgende helft. Ik had geen energie meer en ik begon steeds meer last van pijntjes in mijn rug en bekken te krijgen. Toen ik dit vertelde tijdens mijn 20-wekenecho, raadde mijn gynae­coloog me aan om osteopathie te proberen. Ik ging vervolgens op onderzoek uit en gelukkig vond ik al snel een goede osteopaat.’

Behandeling met osteopathie

‘Toen ik mijn verhaal deed bij Mariska en mijn klachten bij haar liet behandelen, leek het alsof alles weer op zijn plek kwam. Eindelijk voelde ik me begrepen en was er iemand die echt iets voor me kon betekenen. Niet alleen merkte ik het effect op mijn lichaam, ik voelde me mentaal ook meer ontspannen en rustiger. Ik sliep hierdoor beter en ook mijn klachten kon ik een stuk beter verdragen.’

Terug in balans

‘Door de osteopathie­behandeling had ik eindelijk weer het gevoel dat ik mijn zwanger­schap – en moederschap – aankon. Dat gaf me de energie om door te gaan en zorgde ervoor dat ik de bevalling zonder compli­caties heb kunnen doorstaan. Ik ben nu trotse moeder van een zoontje van 3 maanden en we komen allebei nog regel­matig terug bij Mariska om even weer terug in balans te komen!’

Over Mariska Meulman

Heb jij last van klachten tijdens of na de zwanger­schap of wil je weten wat osteopathie voor jou kan betekenen ter voor­bereiding op de zwanger­schap? Bij Mariska Meulman kun je terecht voor al je vragen. Of je nu last hebt van bekken­klachten, vermoeid­heid of gewoon niet lekker in je vel zit, Mariska kijkt graag samen met jou naar een passende oplossing. Daarnaast is osteopathie zelfs geschikt voor kinderen en (pasgeboren) baby’s.