Van huilbaby naar blije baby door osteopathie

juni 2019

Leestijd:

x

minuten.

Het jonge ouderschap is prachtig. Maar soms wordt je prille geluk wreed verstoord en zit je flink met je handen in het haar. Je bent doodmoe en teneinde raad. Natuurlijk weet je dat een pasgeboren baby niet alleen maar rozengeur en maneschijn betekent, maar die slapeloze nachten beginnen je op te breken. Als je kindje continu lijkt te huilen, valt dat iedere nieuwe ouder zwaar.

Blijvende spanning

Maar de enige manier waarop een baby kenbaar kan maken dat het ongemak ervaart, is door te huilen of te jammeren. Hierbij kan het zijn dat het vele huilen te maken heeft met de gevolgen van een wat minder soepele bevalling. De krachten die tijdens de geboorte inwerken, kunnen blijvende spanningen veroorzaken in het lichaam van de baby, wat vervolgens allerlei klachten veroorzaakt.

Verlies van beweeglijkheid

Deze opgebouwde spanning door de geboorte wordt ook wel 'geboortetrauma' genoemd. Dit houdt in dat er door alle vrijgekomen spanning, een verlies van beweeglijkheid is. Wanneer het lichaam aan beweeglijkheid verliest, kan dit het evenwicht verstoren. Daar komen de bekende klachten uit voort zoals darmkrampjes, reflux, problemen met zuigen of slikken of slaapproblemen, waar de baby op reageert door veel te huilen.

Lichaam in balans

Een osteopaat kan op een zachte manier het lichaam van je pasgeboren kindje laten ontspannen en het de natuurlijke beweeglijkheid teruggeven. In de osteopathie gaan we uit van de gedachte dat het lichaam uit systemen (gewrichten, organen, schedel) bestaat die goed moeten kunnen bewegen en samenwerken. Bij een lichaam dat in balans is, lukt dat ook. Ik kan helpen op het moment dat de systemen uit balans zijn en dus weer beter in beweging moeten komen.

In slaap vallen tijdens de behandeling

Omdat osteopathie een zachte methode is, is het zeer geschikt voor kleine kinderen juist omdat het lichaamsweefsel nog heel flexibel is. Ik schrijf als osteopaat geen medicijnen voor, maar maak via bewegingen de spanningen en beperkingen vrij. Hierdoor kan de doorbloeding en beweeglijkheid geoptimaliseerd worden. De meeste baby's ervaren deze behandeling als erg prettig, en vallen soms zelfs in slaap!

Hersteltijd

Om de klachten van een baby aan te pakken zijn meestal niet veel behandelingen nodig. Tussen de behandelingen zitten een paar weken, om het herstel van het lichaam wat tijd te geven. Wanneer je er op tijd bij bent, kun je veel vervolgklachten voorkomen. Zodat je kindje vrij en evenwichtig kan blijven groeien!

Leven is bewegen, bewegen is leven

Osteopathie is voor mij meer dan alleen patiënten behandelen. Wat ik erg mooi vind aan het vak osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zo zijn ze opgewassen tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen.
Naast baby's kunnen ook kinderen en volwassenen bij mij terecht, voor uiteenlopende kwalen als:

  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Niet lekker in je vel zitten
  • Buikpijn en obstipatie
  • Rugpijn
  • Nekklachten
  • Vermoeidheid