Wat is osteopathie en voor wie kan het helpen?

mei 2020

Leestijd:

x

minuten.

Je kent dat wel: van die vage klachten waar je al zo lang mee rondloopt. Die zeurende pijn in je rug en je nek. Die steeds terugkerende buikpijn. Hoofdpijn, of zelfs migraine, waar je elke keer weer last van hebt. Meestal grijp je naar pijnstillers, masseer je met je handen over de pijnlijke plek of duik je met een warme kruik je bed in, in de hoop dat het de volgende dag over is. Soms is dat inderdaad het geval, maar vaak is dat maar van korte duur. Doodmoe word je ervan.

Symptomen bestrijden

Wat je dan eigenlijk aan het doen bent, is de symptomen bestrijden. Je bestrijdt de pijn met een pijnstiller of spierontspanner, je doet een poging de stijfheid weg te masseren of probeert je spieren met warmte te ontspannen. Maar als je de oorzaak niet wegneemt, zal de klacht steeds weer terugkomen. Wordt het niet eens tijd om het dit keer anders aan te pakken?

Ingenieus

Eigenlijk zit ons lichaam heel ingenieus in elkaar. Je spieren, botten en zenuwstelsel zorgen ervoor dat je kunt bewegen en voelen. Je vaat- en lymfestelsel zorgen voor de aan- en afvoer van respectievelijk voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen. Dan heb je nog een hormoonstelsel, de spijsvertering, ademhaling, het voortplantingssysteem en ga zo maar door. Allerlei systemen en stelsels, elk met zijn eigen werking, die, als het goed is, feilloos op elkaar zijn afgestemd.

Uit balans

Maar juist dáár mankeert het bij jou aan. Ergens, in al die lichaamsfuncties, is iets uit balans geraakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een trauma, slechte voeding of stress en veroorzaakt uiteindelijk klachten. Voorheen werkte ik als fysiotherapeut. In dit vak hield ik me bezig met het bewegingsapparaat, dus met de huid, spieren, botten en het zenuwstelsel. Maar in de loop der jaren wilde ik meer voor mijn patiënten kunnen betekenen en daarom begon ik in 1998 de opleiding voor osteopathie. Hierdoor kan ik veel meer een totaalconcept aanbieden. Naast het bewegingsapparaat behandel ik ook die andere processen in het lichaam, zoals alle vliezen en vloeistoffenstromen, waardoor ik de belastbaarheid van de patiënt enorm kan verbeteren.

Herstellen

Met osteopathie kan ik de natuurlijke lichaamsfuncties weer herstellen. Vastzittende weefsels die de klachten veroorzaken, en dat kunnen naast lichamelijke ook psychische klachten zijn, kan ik met mijn handen ontspannen, versoepelen en losmaken waardoor blokkades worden opgeheven en de doorbloeding en zenuwfuncties weer optimaal zijn. Ik ga op zoek naar de oorzaak van je klacht. Het lijkt soms vreemd, maar die zit niet altijd op de plek waar je je pijn voelt. Die pijn in jouw rug zou best weleens veroorzaakt kunnen worden door een darmstoornis. Pas wanneer ik die ga behandelen, zal je rugpijn verdwijnen.

Klachten verdwijnen

Soms merk ik dat mijn cliënten al jaren met bepaalde klachten rondlopen. Diverse onderzoeken en therapieën hebben geen opheldering of verlichting gebracht en ze hebben zich er al min of meer bij neergelegd dat ze hiermee moeten leren leven. Hoe mooi is het dan elke keer weer om te zien dat ze na enkele behandelingen van hun klachten af zijn! Omdat een osteopathiebehandeling uit hele ‘zachte’ technieken bestaat, ik werk uitsluitend met mijn handen, is het ook heel geschikt voor kinderen en zelfs baby’s. Ik maak los wat los moet zitten en herstel en activeer daarmee het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Uiteenlopende kwalen

Osteopathie kan helpen bij enorm veel klachten:

  • Rug- en nekklachten
  • Buikklachten
  • Hoofdpijn en migraine
  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Onvervulde kinderwens
  • Bekkenklachten (tijdens of na de zwangerschap)