'Zwanger worden lukte niet, totdat ik osteopathie ontdekte'

september 2020
Charlotte (36) was zo bezig met haar doelen, dat ze zichzelf vergat. Gelukkig kwam osteo­pathie op het juiste moment op haar pad: 'Al mijn hele leven ben ik enorm doel­gericht. Ik heb een duidelijke visie voor ogen en wanneer ik iets wil bereiken, ga ik er met de volle 100% voor. Falen staat niet in mijn woorden­boek. Opgeven ook niet. Maar mijn lichaam ging hier op een gegeven moment aan onderdoor.'

Hoge verwachtingen

'Ik heb altijd hoge verwachtingen van mezelf gehad. In mijn studie­tijd had ik geen oog voor feestjes, want ik wilde maar een ding: de genees­­kunde in en mensen helpen. Mijn enige focus was studeren en zo goed mogelijk presteren. Toen ik eenmaal was afge­studeerd en mijn droom­­baan had gevonden, dacht ik dat mijn leven compleet zou zijn. Maar niets was minder waar. Vanaf dat moment stortte ik me op mijn werk en viel ik weer in hetzelfde patroon. Alles stond in teken van hogerop komen. Ik wilde alleen maar méér, niets was goed genoeg. Diezelfde lijn trok ik door in mijn privé­­leven en relaties.'

Nieuwe uitdaging

'Nadat mijn partner en ik hadden besloten om ons gezin uit te breiden, zag ik dit als de nieuwe uitdaging in mijn leven. Dit traject bleek echter niet zo makkelijk te zijn als ik had verwacht. Omdat ik mijn carrière zolang voorrang had gegeven, was ik bang dat ik te lang had gewacht en de boot had gemist. Dat idee was onaccep­tabel voor mij. Ik sleepte mezelf daarom een jaar lang door allerlei heftige hormonale behandelingen, alles om maar zwanger te raken. Maar tevergeefs.'

Onder druk

'Ondertussen zat ik onwijs slecht in mijn vel. Mijn relatie stond onder druk en op mijn werk had ik het drukker dan ooit. Mijn gynaecoloog vertelde me dat al deze stress van invloed is op het zwanger worden. Ze raadde toen aan om een osteopathie­behandeling te proberen, omdat eerdere patiënten daar goede ervaringen mee hadden gehad. Inmiddels was ik ten einde raad, dus ik besloot haar advies op te volgen.'

Ontspanning met osteopathie

'Al bij de eerste aanraking van de osteopaat voelde ik iets veranderen in mijn lichaam. Het leek wel alsof ik eindelijk vrij kon ademen en bewegen. Op dat moment besefte ik pas hoe slecht ik voor mezelf had gezorgd en hoe slecht mijn prioriteiten waren geweest. De puzzel­stukjes vielen toen op hun plaats. Ik kreeg weer nieuwe energie om aan mezelf én mijn relatie te sleutelen. En dat had effect. Na een paar maanden onder behandeling te zijn geweest bij Mariska Meulman, in combinatie met wat leefstijl­veranderingen, ging onze kinder­wens eindelijk in vervulling.'

Zwangerschapsklachten

Sindsdien kom ik regelmatig terug bij Mariska voor wat 'lichaams­onderhoud'. Mariska bleek een grote steun en toeverlaat tijdens de zwanger­schap. Zeker in het laatste trimester voelde het heerlijk om mijn buik onder handen te laten nemen en even een rustmoment voor mezelf te hebben. Ik weet zeker dat het eraan bijgedragen heeft dat ik zo snel herstelde van de bevalling. Dankzij osteopathie heb ik eindelijk geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Ik kan het dan ook aan elke aanstaande mama én control­freak aanraden!'