'Ik had last van vermoeidheid en lusteloosheid'

december 2019
Pauline (35): 'Wanneer de wekker 's ochtends ging, kwam ik doodmoe overeind. Wilde ik eigenlijk me nog eens omdraaien en de ochtend de rug toekeren. Maar de plicht riep, en trouw als ik ben sleepte ik me maar weer naar mijn kledingkast en maakte ik me klaar voor de dag. Op een gegeven moment besloot ik een bezoekje aan de huisarts te brengen. Mijn lusteloosheid begon me namelijk best dwars te zitten. Die vond echter niets bijzonders.'

Vermoeidheid is een vage klacht

'Vermoeidheid is een vage klacht, ik kon niet mijn vinger leggen op wat er nu eigenlijk echt aan scheelde. Oké, ik had een leuke, verantwoordelijke baan die ik combineerde met een grote vriendenkring. Maar toch leek het me dat een gezond lichaam na een paar goede nachten toch echt weer zou moeten herstellen van wat drukkere periodes. Toch gebeurde dat niet voldoende, en zo werd ik ochtend na ochtend zonder enthousiasme wakker. Dat was ik niet van mezelf gewend.'

Op zoek naar de oorzaak

Veel mensen nemen hun klachten voor lief wanneer ze een tijdje teveel hooi op hun vork hebben genomen. Ze sukkelen een beetje door en proberen hier en daar slaap in te halen. Wanneer je echter niet uitrust en je langere tijd moe blijft voelen, kan dat een signaal zijn van het lichaam dat er iets speelt waar je aandacht aan moet besteden. Als je huisarts geen bijzonderheden aantreft, kan een osteopaat je hierbij helpen. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van vermoeidheidsklachten en probeert deze oorzaak te behandelen.

Lichamelijk evenwicht

In de osteopathie staat de beweeglijkheid van de systemen (oftewel: lichaamsfuncties) centraal. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en klachtenvrij te kunnen functioneren. Het lichamelijke evenwicht kan verstoord raken, waardoor de mobiliteit afneemt. Wanneer een deel van het lichaam, zoals bijvoorbeeld een orgaan, minder goed functioneert, kan dit zich uiten in lichamelijke klachten. Het lichaam moet hard werken om te compenseren, waardoor je je moe kunt voelen.

Verschillende oorzaken

Vermoeidheid kan daardoor veroorzaakt worden door allerlei typen verstoringen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Verminderde darmfunctie
 • Emotionele spanningen
 • Slecht slapen
 • Overbelasting van lever en nieren
 • Verminderde mobiliteit van de schedelbotten

Een stuk meer ontspannen

Pauline: 'In mijn geval ervoer ik spanning door de verantwoordelijkheden in mijn werk. Daardoor zaten mijn schouders en nek nogal vast. Mariska legde me uit dat de verminderde beweegbaarheid van mijn schedel en wervels ervoor zorgden dat ik erg veel prikkels binnenkwamen die ik niet goed kon verwerken. Hierdoor raakte ik overbelast, en uiteindelijk vermoeid en lusteloos. Tijdens de behandelingen kon ik heerlijk ontspannen, en de aanrakingen waren prettig en totaal niet pijnlijk. Sindsdien slaap ik beter en voel ik me een stuk meer ontspannen. En bovendien weet ik dat als het weer wat minder gaat, ik altijd bij Mariska terecht kan!'

Leven is bewegen, bewegen is leven

Osteopathie is voor mij meer dan alleen patiënten behandelen. Wat ik erg mooi vind aan het vak osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zo zijn ze opgewassen tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen. Naast kinderen kunnen ook baby's en volwassenen bij mij terecht, voor uiteenlopende kwalen als:

 • Rug- en nekklachten
 • Buikklachten
 • Hoofdpijn en migraine
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Slecht slapen