Bekkenpijn tot na de bevalling: hoe kom je er vanaf?

november 2019

Leestijd:

x

minuten.

De komst van je baby. Een onvergetelijk moment, waardoor veel vaders en moeders een lange tijd op een roze wolk leven. De lange, soms pijnlijke weg van de zwangerschap is voorbij en de beloning is eindelijk hier! Maar ondanks dat het lijkt alsof 'het doel' bereikt is, is dit pas het startsein voor veel bijkomende klachten na de zwangerschap. Veel vrouwen krijgen te maken met bekkenpijn en krijgen te horen dat dit erbij hoort en er niks aan te doen is. Maar onnodig een lange tijd met pijn rondlopen is helemaal niet nodig.  

Veelvoorkomend probleem

Meestal beginnen bekkenklachten al aan het begin van de zwangerschap. Het bekken verweekt, zodat de baby makkelijk naar buiten kan. Daarbij groeit de baarmoeder en verandert je houding omdat je buik ineens een zwaar object is geworden die je dagelijks moet meeslepen. Al deze zaken opgeteld kunnen ervoor zorgen dat het bekken verkeerd wordt belast en dat dit zelfs leidt tot bekkenpijn. Een veelvoorkomend probleem, wat bijna de helft van de zwangere vrouwen ervaart.

Verschillende pijnsymptomen

Bekkenpijn kan je herkennen aan een aantal factoren. Er kan pijn vanuit het schaambeen ontstaan, aan de voorkant van de onderbuik in het midden van het bekken. Ook rugpijn in de onderrug, bijvoorbeeld over de gehele breedte of alleen aan één kant, komt hierbij voor. Daarnaast kan je last krijgen van pijn bij het stuitje, wat vaak erger wordt als je moe bent. Tot slot kan er pijn ontstaan bij het opstaan of bij het beginnen met lopen.

Druk op het bekken

Sommige vrouwen zijn na de bevalling niet direct verlost van deze klachten. Bekkenpijn zorgt er niet voor dat de bevalling zwaarder wordt, maar omgekeerd is het wel zo dat een ontspannen bekkenbodem kan zorgen voor meer ontspanning tijdens de bevalling. Door de bevalling komt er veel druk op het bekken te staan, welke na de bevalling weer volledig moeten aansterken. Denk je dat je last hebt van bekkenpijn? Geen paniek! Er zijn mogelijkheden om hier vanaf te komen.

Hoe helpt osteopathie bij bekkenpijn?

Osteopathie kan een effectieve en prettige behandelmethode zijn voor zowel zwangeren als nieuwe moeders. In principe wordt osteopathie aangeboden aan alle mensen, jong en oud, die lichamelijke klachten ervaren. Maar zeker voor zwangere vrouwen, of voor vrouwen na hun zwangerschap, is osteopathie de moeite waard omdat de behandeling middels zachte handgrepen uitgevoerd wordt. De osteopaat spoort de oorzaak van je klachten op en behandelt ze met de corrigerende handgrepen. Zeker na een zwangerschap kan het evenwicht in het lichaam goed verstoord zijn. De osteopaat helpt de balans weer te herstellen, waardoor de klachten zullen verdwijnen.

Leven is bewegen, bewegen is leven

Osteopathie is voor mij meer dan alleen patiënten behandelen. Wat ik erg mooi vind aan het vak osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zo zijn ze opgewassen tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen. Naast kinderen kunnen ook baby's en volwassenen bij mij terecht, voor uiteenlopende kwalen als:

  • Rug- en nekklachten
  • Buikklachten
  • Hoofdpijn en migraine
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Slecht slapen