Wat je nog niet wist over osteopathie

augustus 2019

Leestijd:

x

minuten.

Misschien heb je het wel eens voorbij horen komen: osteopathie. Misschien had je een kennis met bepaalde lichamelijke klachten die erover sprak. Of je las erover in een blad. Maar ondanks dat veel mensen de weg weten te vinden naar een osteopaat, blijft het bij velen toch nog onduidelijk wat osteopathie nu precies is.

Wat voor therapie is osteopathie?

Osteopathie wordt vaak vergeleken met fysiotherapie, manuele therapie en chiropractie. Maar er bestaan grote verschillen tussen deze disciplines. Fysiotherapie heeft betrekking op het herstellen van spierfunctie en revalidatie. Manuele therapie is een specialisatie van fysiotherapie, die weer bestaat uit verschillende stromingen. De chiropractor is specialist in het herstellen van beweeglijkheid van de wervelkolom en de structuren in de daarnaast gelegen gewrichten. Deze therapieën kunnen klachten en pijn verlichten, maar vaak komen de klachten na verloop van tijd weer terug. In zo'n geval is het nuttig om naar de osteopaat te gaan.

Het lichaam als geheel

Want wij osteopaten benaderen het lichaam als een geheel. Osteopathie richt zich daarbij op de beweeglijkheid van het lichaam. Want als een deel van het lichaam niet naar behoren beweegt, kan dat tot klachten leiden. Maar wist je dat bewegingsverlies ergens in het lichaam niet alleen een negatief effect heeft op het functioneren van dat betreffende weefsel? Doordat verschillende delen van het lichaam onderling verbonden zijn via bindweefsel, kunnen er ook symptomen optreden op andere plekken in het lichaam.

Een onbekende pijnbron

Wanneer je last hebt van een terugkerende klacht, dan schuilt de oorzaak vaak in een bewegingsverlies elders in de (spier)keten in het lichaam. Mogelijk komt het bijvoorbeeld door de vliezen van inwendige organen die aan deze beweeglijke structuren zijn opgehangen. Zo kunnen darmproblemen tot behoorlijk veel rugklachten leiden, zonder dat je je realiseert dat je klacht daaruit voortkomt.

Natuurlijk genezingsproces

Als osteopaat onderzoeken we middels onze handen waar de pijn in het lichaam vandaan komt. Wanneer ik geconstateerd heb waar de pijnbron zit, gebruik ik overwegend zachte handgrepen om de oorspronkelijke beweeglijkheid te herstellen. Van daaruit doet het natuurlijke genezingsproces de rest: de verbeterde doorbloeding van de behandelde regio's activeert het herstelproces van het eigen lichaam.

Ook voor baby's

Omdat osteopathie een zachte behandeling is, is het ook erg geschikt voor baby's. Want ondanks dat je dit als ouder vaak niet ziet, kunnen baby's al vroeg veel ongemakken en pijn ervaren. De geboorte kan veel druk op de baby hebben gebracht, wat tot gevolg kan hebben dat je kind onrustig, bovenmatig gespannen of zelfs ontroostbaar is. Andere klachten die goed behandeld kunnen worden, zijn overmatig spugen, darmkrampjes, een voorkeurshouding of een afgevlakt hoofdje.

Leven is bewegen, bewegen is leven

Osteopathie is voor mij meer dan alleen patiënten behandelen. Wat ik erg mooi vind aan het vak osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zo zijn ze opgewassen tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen. Naast baby's kunnen ook kinderen en volwassenen bij mij terecht, voor uiteenlopende kwalen als:

  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Niet lekker in je vel zitten
  • Buikpijn en obstipatie
  • Rugpijn
  • Nekklachten
  • Vermoeidheid